A WINK Egyesület honlapja

WINK Nemzetközi Kulturális Művészeti és Sport Egyesület

Kapcsolat

WINK Nemzetközi Művészeti Kulturális és Sport Egyesület honlapja

Székhely:

Budapest, 1108, Harmat utca 210.

Az egyesület ny.t. száma:
01-02-0011751;

Adószám:
18188772-1-42

Bankszámla szám:
11719001 20354370 00000000 

E-mail:

info@selyemut.org

Somogyi Márk

1973-ban születtem Budapesten. Kilenc éves koromban kijutottam Svájcba ahol tizenöt évet töltöttem és alapfokon megismerkedtem a fotózással, fotó technikával, labormunkákkal. Mielőtt a fotózásba bele mélyültem volna, több irányból is megközelítettem a képalkotást.

      Gyermekkoromban először számítógépen, többnyire játékból kezdtem kétdimenziós grafikákat készíteni az akkori technika által nyújtott lehetőségeken belül; majd pár évvel később, ahogy a technika fejlődött, egyre izgalmasabb eszközökhöz jutottam. A következő időszak a háromdimenziós grafikák és animációk korszaka volt számomra; majd ezzel párhuzamosan bele vágtam a zenébe is. Tíz évig keményen gyakoroltam gitáromon. Ekkor, még iskolásként, grafikákat és animációkat készítettem, zenéket komponáltam számítógépes játékokhoz, valamint zenét írtam gitáron és más hangszereken.

      Miután hazatértem Magyarországra, kezdett egyre határozottabban előtérbe kerülni a vizuális művészet iránti készség, ami nem meglepő hisz festőművész családból származom. A számítógép, a ceruza, a toll és a papír után a következő kép-alkotó eszköz a fényképezőgép lett. Ekkor jelentek meg az első kompakt digitális fényképezőgépek melyekből kiválasztottam magamnak egyet, de mivel rövid időn belül akadályt jelentettek egy ilyen gép behatárolt lehetőségei, visszatértem az analóg tükörreflexes technikához. Voltak már akkor is professzionális digitális tükörreflexes gépek, de egyrészt nagyon drágák voltak, másrészt fejleszteni akartam azt a belső látást mellyel exponálás előtt elképzelem azt a képet amit el szeretnék készíteni. Az hogy nem látható közvetlenül exponálás után hogy mi került a filmre, kényszeríti az embert a megfontolt és tudatos komponálásra, fotózásra. Természetesen ma én is digitális gépet használok, de meggyőződésem hogy fontos volt az analóg korszak.

      Ma Magyarországon fotóművész- és grafikai tervezőként a Balaton-felvidéki Káli-medencében élek és dolgozom saját cégemben, a smArt Design Studio -ban (www.sm-artstudio.com).

      Számomra a fotózás szakma és művészet egyaránt. A természet iránti érdeklődés és tisztelet, valamint a művészi látásmód eredményeként természetközeli kompozícióimmal saját stílust alakítottam ki, melyekért számos díjat, elismerést kaptam hazánkban és külföldön.

      Munkámban tudatosságra, szemléletemmel az értékteremtésre törekszem, mert meggyőződésem hogy a művészetnek pozitív élményeket és gondolatokat kell ébreszteni a közönségben. A tudatosság mellet jelen van bennem az az ellenállhatatlan érzés is, hogy hivatásszerűen meg kell örökítenem és meg kell mutatnom azokat a kisebb nagyobb csodákat, szépségeket és értékeket melyekkel találkozom; legyen az természet- vagy ember-alkotta mulandó érték.